Αντιλαμβανόμενοι οι άνθρωποι την καταστροφή που συμβαίνει στο περιβάλλον και στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την καταστροφή και να διατηρήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν προχώρησαν στη λήψη κάποιων μέτρων: ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες κάποιες περιοχές με φυσικό πλούτο και πλούσια βιοποικιλότητα που τις καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικές, έθεσαν κανόνες προστασίας. Οι κανόνες αυτοί έχουν σκοπό, την προστασία και την ανάδειξη των σημαντικών περιοχών σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), ως προστατευόμενη περιοχή εννοούμε:
Μια χερσαία ή/και θαλάσσια έκταση αφιερωμένη στην προστασία
και διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και των φυσικών και
συναφών πολιτιστικών πόρων, η οποία υπόκειται σε διαχείριση
με νομικά μέσα ή άλλους αποτελεσματικούς τρόπους.
Ποιες περιοχές επιλέγονται ως προστατευόμενες περιοχές:
Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), ως προστατευόμενη περιοχή εννοούμε:
Μια χερσαία ή/και θαλάσσια έκταση αφιερωμένη στην προστασία
και διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και των φυσικών και
συναφών πολιτιστικών πόρων, η οποία υπόκειται σε διαχείριση
με νομικά μέσα ή άλλους αποτελεσματικούς τρόπους.
Ποιες περιοχές επιλέγονται ως προστατευόμενες περιοχές:
- Είναι εκτάσεις χερσαίες ή υδάτινες.
- Αποτελούν κοινό αγαθό.
- Έχουν ειδική νομοθετική προστασία που κατοχυρώνει την κατάλληλή διαχείρισή τους.
- Περιέχουν είδη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, είναι ο σπάνια ή απειλούνται από εξαφάνιση, εκτάσεις με ασυνήθιστη ποικιλία ειδών, τοπικά χαρακτηριστικά αισθητικής ή επιστημονικής αξίας (καταρράκτες, παγετώνες,κ.α.) υδρολογικές – προστατευτικές λειτουργίες για το έδαφος, το νερό και το τοπικό κλίμα.
- Εκτός από την ιδιαίτερη οικολογική σημασία τους εξυπηρετούν επίσης ευρύτερες κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές ανάγκες του ανθρώπου.
Στην Κύπρο προστατευόμενες περιοχές είναι οι ακόλουθες:
- Τρίπυλος: Έχει έκταση 383 εκτάρια. Περιλαμβάνει συστάδες του ενδημικού κέδρου, λατζιάς και δάση τραχείας πεύκης. Σε αυτό συναντάμε και το κυπριακό αγρινό.
- Πικρομιλούδι: Βρίσκεται στην περιοχή του Τροόδους και έχει έκταση 108,3 εκτάρια. Σε αυτό συναντάμε δέντρα όπως η μαύρη πεύκη και συστάδες λατζιάς. Επίσης εδώ συναντάμε και το σπάνιο φυτό πινκουικούλα η κρυστάλλινη.
- Λιβάδι του Ππασιά: Βρίσκεται στην περιοχή του Τροόδους. Έχει έκταση 14,5 εκτάρια. Περιλαμβάνει τους μοναδικούς για το τόπο μας τυρφώνες του Τροόδους, οι οποίοι είναι υγρά λιβάδια που αναπτύσσονται σε κοιλότητες που πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά που παραμένουν λασπωμένα και υγρά και το καλοκαίρι.
- Προεδρική κατοικία: Έχει έκταση 28,4 εκτάρια. Βρίσκεται στην περιοχή του Τροόδους. Περιλαμβάνει συστάδες μαύρης πεύκης, λατζιά και παραποτάμιες συστάδες πλάτανου. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν τα φυτά πινκουικούλα η κρυστάλλινη και αραβίς η κεννέντεια.
- Χιονίστρα: Βρίσκεται στην περιοχή του Τροόδους. Έχει έκταση 69 εκτάρια. Περιλαμβάνει δάση μαύρης πεύκης, συστάδες αόρατου και σερπεντινόφιλα λιβάδια. Φιλοξενεί αρκετά μεγάλους
πληθυσμούς του φυτού κρόκου του κυπριακού. - Μαδαρή: Έχει έκταση 1187,8 εκτάρια. Η περιοχή της Μαδαρής βρίσκεται στο Δάσος Αδελφοί και περιλαμβάνει πολύ σημαντικά και μοναδικά δασικά οικοσυστήματα, όπως το δάσος της μαύρης πεύκης, τις συστάδες της Λατζιάς και τις συστάδες του αοράτου. Στην περιοχή συναντάμε επίσης 40 ενδημικά είδη χλωρίδας και μεγάλο αριθμό σπάνιων πουλιών μεταξύ των οποίων και τρία ενδημικά είδη. Στην περιοχή φωλιάζει και το πουλί κλόκκαρος το οποίο θεωρείται πολύ σπάνιο για τον τόπο μας.
- Μαύροι Γκρεμμοί: Έχει έκταση 2557,6 εκτάρια. Η περιοχή των Μαύρων Γκρεμμών βρίσκεται στο δάσος Πάφου και περιλαμβάνει συστάδες λατζιάς, πευκοδάση καθώς επίσης και παραποτάμια οικοσυστήματα πλατάνου. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας. Φιλοξενεί επίσης σπάνια πουλιά όπως το γύπα, το περδικοσιάχινο και το διπλοσιάχινο. Θεωρείται επίσης ως ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για το κυπριακό αγρινό.